5 причин, чому не варто довіряти дорослим - «ОТ 9 ДО 16 ЛЕТ» » « Я - Женщина »

5 причин, чому не варто довіряти дорослим - «ОТ 9 ДО 16 ЛЕТ»



5 причин, чому не варто довіряти дорослим - «ОТ 9 ДО 16 ЛЕТ»
Каждый и каждая из нас является специалистом в какой-то области, и мы можем поделиться своим опытом и ощущениями с другими. Мало того, мы просто обязаны это сделать потому, что в природе действует очень простой закон «чем больше отдаешь, тем больше получаешь».....
5 причин, чому не варто довіряти дорослим - «ОТ 9 ДО 16 ЛЕТ»

Чому не варто довіряти дорослим, коли ті намагаються вчити життю дітей та підлітків, розповідає Максим Залевський, автор інтернет-спільноти "Родовід", куратор "Зеленої школи".


Цей текст важливий не так для дітей, скільки для дорослих. Як нагадування, що світ невпинно змінюється. А формули успіху та щастя, які працювали в ті часи, коли вони самі були дітьми, навряд чи спрацюють зараз.



Максим Залевський

автор інтернет-спільноти "Родовід", куратор "Зеленої школи"


Колись ми всі були малими, а дорослі такими великими і поважними. Нас навчали щось вважати почесним і правильним, а щось принизливим і брудним. Нам прищеплювали цінності і ідеали, які в певний момент чомусь змінювались, проте нам продовжували їх нав’язувати досить вперто і системно.



Колись нам казали: «Успіх і багатство — зробить тебе щасливим».


Проте, я ще пам’ятаю, коли мене вчили, що «багачі — це експлуататори». Тепер приходить нова доктрина мінімалізму: «щасливий, здоровий, високопродуктивний» і все це в межах одного покоління.


Зараз ми живемо в часі, коли соцмережі стали супермаркетом різних вчень та ідеологій. І все, чому нас навчали дорослі раніше, — це вже не сталі істини, а скоріше тимчасові проміжні тренди.



Колись нам казали: «Не будеш вчитись — підеш підмітати вулиці».


А тепер прибирання сміття — це крутий челендж. Мої колеги, успішні стартапери, прилітають з Балі, щоб прибирати сміття під Києвом. І ці колеги не були суперосвідчені і прицьому ніколи не підмітали вулиці, а тепер летять, бо #trashtag



Колись нам казали: «На городі ти не доробишся».


Тепер вирощувати їжу — це світовий тренд. Так, тут і досі немає економічного змісту. Проте ти можеш вислати фото своєі ділянки в Humans Who Grow Food проставити Хештеги типу #urbanpermaculture і ти станеш відомим на весь світ миттєво. Твої грядки стануть місцем паломництва і міжнародного освітнього туризму, а ти отримаєш успіх та славу.


А дорослі будуть в черговий раз казати: «Якимось дивом тобі це вдалося».



Колись нам казали: «У школі ти повинен навчитись Читати, Писати і Рахувати".


На Заході не могли надивуватись нашими школярами, які так гарно вирішують різні задачі. Мої друзі заробітчани років 15 назад насміхались з європейців, які без калькулятора не можуть перемножити дві цифри.


Секрет виявився не в технічних вміннях, а в загальноцільових життєвих вміннях, так званих «чотири К»: критичне мислення, комунікації, колективна робота та креативність — це предмети, які варто вивчати з дитинства.


Ось чому двійочники совкової освіти ставали банкірами, а відмінники — безхатченками.


Ментальна гнучкість і емоційна рівновага, soft skill — кожні 10 років винаходити себе спочатку.



Колись нам казали: «Де родився, там і згодився»


Проте саме подорожі і міграція — розширюють світогляд і розвінчують застарілі міфи. Навіть дерева і ті мігрують, що вже казати про людей.

Якщо брати глибше, то наша Батьківщина, мабуть — Африка, де перший прототип homosapiens зліз із дерева і почав свою експансію і наше найближче майбутнє — це колонізація планет та астероїдів сонячної системи.


Ми можемо згодитись там, де наші однодумці, де ми затребувані, де розкриваються наші таланти, а не там, де перший раз вдихнули повітря. Хоча легко можемо повернутись на це місце в будь-який час, зробити там селфі з рідними.


Колись нам казали «на фантазуй, займись краще чимось прикладним». А тепер лише творчість залишається чимось людським, на фоні тотальної автоматизації всіх процесів. Чого варті зірки тематичного хендмейду, крафту, апсайклінгу чи стендапу. І де будуть завтра ті всі дипломи економістів, юристів і медиків з приходом AI (штучного інтелекту) та блокчейну.


Ми не повинні вибирати із двох пігулок, які нам підсовують дорослі, ми здатні запропонувати власну пігулку.


Власний проект, власну спільноту чи ідеологію — зараз для цього не потрібно ходити пустелею 40 років, не варто навіть бути дорослим, достатньо створити подію, зібрати людей і представити свою думку. Як це зробила шведська школярка Грета Тунберг, тепер лауреат Нобелівської премії.


Ласкаво просимо в епоху субкультур та мінливих хештегів, час, коли всі догми минулого стають просто цікавим постіндустріальним артефактом. Бути інакшим — це бути нормальним.


Фото Jake Fagan, unsplash.com


Чому не варто довіряти дорослим, коли ті намагаються вчити життю дітей та підлітків, розповідає Максим Залевський, автор інтернет-спільноти "Родовід", куратор "Зеленої школи". Цей текст важливий не так для дітей, скільки для дорослих. Як нагадування, що світ невпинно змінюється. А формули успіху та щастя, які працювали в ті часи, коли вони самі були дітьми, навряд чи спрацюють зараз. Максим Залевський автор інтернет-спільноти "Родовід", куратор "Зеленої школи" Колись ми всі були малими, а дорослі такими великими і поважними. Нас навчали щось вважати почесним і правильним, а щось принизливим і брудним. Нам прищеплювали цінності і ідеали, які в певний момент чомусь змінювались, проте нам продовжували їх нав’язувати досить вперто і системно. Колись нам казали: «Успіх і багатство — зробить тебе щасливим». Проте, я ще пам’ятаю, коли мене вчили, що «багачі — це експлуататори». Тепер приходить нова доктрина мінімалізму: «щасливий, здоровий, високопродуктивний» і все це в межах одного покоління. Зараз ми живемо в часі, коли соцмережі стали супермаркетом різних вчень та ідеологій. І все, чому нас навчали дорослі раніше, — це вже не сталі істини, а скоріше тимчасові проміжні тренди. Колись нам казали: «Не будеш вчитись — підеш підмітати вулиці». А тепер прибирання сміття — це крутий челендж. Мої колеги, успішні стартапери, прилітають з Балі, щоб прибирати сміття під Києвом. І ці колеги не були суперосвідчені і прицьому ніколи не підмітали вулиці, а тепер летять, бо
→ 


Другие новости.



Мы в Яндекс.Дзен


Новости по теме.





Добавить комментарий

добавить комментарий
Комментарии для сайта Cackle

Поисовые статьи дня.

Top.Mail.Ru Яндекс.Метрика
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика